27.7.15

La Protagonista de la Batalla más pacífica... La Flor. La Protagonista de la Batalla Més pacifica, la Flor.


Como ya sabréis no me gusta nada nada repetir contenido en los posts... Por tanto hoy no voy a hablar ni de la nit de la #punxà, ni de la #batalladeflors, porque ya está todo dicho (creo). Así que os voy a hablar de una curiosidad muy grande que aprendí el año pasado... La variedad de las flores que se lanzan en la Batalla de Flores cuyo nombre científico es Tagetes erecta y nombre común Clavel de Indias o Clavel Chino.

Com ja sabreu no m'agrada gens gens repetir contingut en els posts... Per tant hui no parlaré ni de la nit de la #Punxà, ni de la #batalladeflors, perquè ja està tot dit (crec). Aixina que vos parlaré d'una curiositat molt gran que vaig aprendre l'any passat... La varietat de les flors que es llancen a la Batalla de Flors  que tenen per nom científic Tagetes erecta i nom comú Clavell d'Índies o Clavel Xinès.

Todo empezó cuando el año pasado, en uno de mis paseillos que me daba de vez en cuando por la universidad, fui a parar con el Banco de Germoplasma de la Ciudad Politécnica de la Innovación donde trabaja una de las componentes de mi comisión y amiga Eva, a la que le dedico este post {A ella y a Jose Vicente, su jefe que tanta paciencia tuvo conmigo ;) } Así que cómo no, con lo escuadrinyanta que soy, quise saber a qué se dedicaban... Pues su trabajo, entre otros, era clasificar en cámaras frigoríficas las semillas de las variedades más puras posibles de muchas variedades hortícolas de la Comunidad y otros lugares... Y enseñándome semillas diversas, me dijo Eva, "esta es una semilla de las pocas flores que tenemos clasificadas, y es una flor que tú conocerás de sobra, la de la Batalla de Flores." Y me quedé con el detalle, y esta mañana, entre tanta foto de Instagram de flores de la batalla, he decidido contaros lo que aprendí.

Tot va començar quan l'any passat, en un dels meus passegets que em donava de tant en tant per la universitat, vaig anar a parar al Banc de Germoplasma de la Ciutat Politècnica de la Innovació on treballa una de les components de la meua comissió i amiga Eva, a qui li dedique este post {A ella i a Jose Vicente, el seu director que tanta paciència va tindre amb mi ;) } Aixina que com no podia ser d'altra manera, i en lo escuadrinyanta que sóc, vaig voler saber a què es dedicàven... I el seu treball, entre altres, era classificar en cambres frigorífiques les llavors de les varietats més pures possibles de moltes varietats hortícoles de la Comunitat i altres llocs... I ensenyant-me llavors diverses, em va dir Eva, "esta és una llavor de les poques flors que tenim classificades, i és una flor que tu coneixeràs de sobra, la de la Batalla de Flors." I em vaig quedar amb el detall, i este matí, entre tanta foto d'Instagram de flors de la batalla, he decidit comptar-vos el que vaig aprendre.



Tagetes o cempasúchil es un género de plantas herbáceas anuales o perennes en la familia de la margarita. Son nativas de México y distribuidas a lo largo de América. Esta planta se conoce también como clavelón de la India, clavelón o clavel chino, tal y como os he comentado antes... Es una planta anual cuya altura oscila entre 30 hasta 110 cm. y además muy aromática, ellos me aseguran que tiene propiedades insecticidas por su olor tales como auyentar a los pulgones, pero a la vista está que a los gusanos les encanta más que auyenta... Sus tonalidades van del naranja hasta el amarillo y posee un largo periodo de floración que se extiende durante todo el verano y el otoño pero en climas cálidos como el nuestro se alarga todo el invierno y se adapta muy bien a las condiciones atmosféricas de las zonas marítimas como la de Valencia, por lo tanto es óptima para el uso que le damos... En la medicina tradicional se usa contra cólicos y parásitos intestinales, por lo que si alguna preseleccionada se tragó alguna ayer, no hay problema, hace más bien que mal en el intestino ;) Y en la alimentación, su pigmento amarillo es utilizado para alimentar a las gallinas para que la yema de los huevos que ponen sea más amarillenta.


Tagetes o cempasúchil és un gènere de plantes herbàcies anuals o perennes en la família de la margarida. Són natives de Mèxic i distribuïdes al llarg d'Amèrica. Esta planta es coneix també com clavelón de l'Índia, clavelón o clavell xinés, tal com vos he comentat antes... És una planta anual l'altura de la qual oscil·la entre 30 fins a 110 cm. i a més molt aromàtica, ells m'asseguren que té propietats insecticides per la seua olor com ara auyentar als pugons, però a la vista està que als cucs els encanta més que auyenta... Les seues tonalitats van del taronja fins al groc i posseïx un llarg període de floració que s'estén durant tot l'estiu i la tardor però en climes càlids com el nostre s'allarga tot l'hivern i s'adapta molt bé a les condicions atmosfèriques de les zones marítimes com la de València, per tant és òptima per a l'ús que li damos... En la medicina tradicional s'usa contra còlics i paràsits intestinals, per la qual cosa si alguna preseleccionada es va engolir alguna ahir, no hi ha problema, fa més bé que mal en l'intestí ;) I en l'alimentació, el seu pigment groc és utilitzat per a alimentar les gallines perquè el rovell dels ous que posen siga més groguenc.

 
Sin embargo su uso en su país de orígen es muy diverso al nuestro, pues lo utilizan en el famoso Día de los Muertos en México (pensándolo bien, para ellos es un día muy festivo también) para decorar tumbas. 
No obstant això el seu ús en el seu país d'origen és molt divers al nostre, perquè ho utilitzen en el famós Dia dels Morts a Mèxic (pensant-ho bé, per a ells és un dia molt festiu també) per a decorar tombes.
«Flores de cempasúchil en la tradición mexicana.» de Coatl15

Para que veáis cómo pasa del campo a nuestras calles aquí os dejo un vídeo que han subido acerca de otra batalla de flores muy famosa, la de Laredo, para la que usa el mismo clavelón y por cierto, os invito a visitar su web www.batalladeflores.net, donde se aprecian las maravillas que hacen de las que tenemos mucho que aprender y que además sus orígenes se remontan a los mismos que la nuestra.


Perquè vegeu com passa del camp als nostres carrers ací vos deixe un vídeo que han pujat sobre una altra batalla de flors molt famosa, la de Laredo, per a la que usa el mateix clavelón i per cert, vos invite a visitar el seu web www.batalladeflores.net, on s'aprecien les meravelles que fan de què tenim molt que aprendre i que a més els seus orígens es remunten als mateixos que la nostra.




** Si te ha gustado mucho este post COMPÁRTELO en tus Redes Sociales mediante los botones de Pinterest, Facebook, etc... que verás al final de esta entrada... Muchas gracias! **
** Si t'ha agradat molt aquest post COMPARTIX-LO a les teues Xarxes Socials mitjançant els botons de Pinterest , Facebook , etc ... que voràs al final de l'entrada... Moltes gràcies ! **

4 comentarios:

  1. Una gran entrada! I a banda del contigut, que de sobra és de qualitat, et felicite per l'esforç en redactar-ho en les dos llengües. Gràcies!!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies Leon!
      Es fa lo que es pot! Costa el doble però val la pena... lo més trist es que este tipo de contigut no atrau a la gent... Lamentablement molts volen "carnaza", no cultura.

      Eliminar
  2. Genial el article!!...i més encara, que estiga escrit en les dos llengües....enhorabona!!

    ResponderEliminar

y a ti, que te parece?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...